Najpopularniejsze restauracje w Polsce

Rynek gastronomiczny w ostatnim czasie bardzo rozwinął się na polskim gruncie. Dziś wychodząc na miasto możemy zjeść posiłek w naprawdę różnorodnych restauracjach o skrajnym standardzie. Polskie rodziny coraz częściej wychodzą z domów, co jeszcze jakiś czas temu nie było tak bardzo popularne. Wszystko zmieniło się w zasadzie po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Wcześniej byliśmy krajem nieco zamkniętym nie tylko na zachodnioeuropejskie pomysły czy wynalazki, ale także na ich szeroko pojętą kulturę. Migracja pomiędzy krajami spowodowała, że naród polski zaczął otwierać się na nowości, które dziś szumnie wędrują dzięki imigrantom i emigrantom po całej Europie. W cenie są dziś restauracje nie tylko narodowe, ale również takie, które prowadza obcokrajowcy. Jakie zatem punkty cieszą się największą popularnością? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Jednych zadowolą orientalne smaki, inni od lat upodobali sobie kuchnię swojską. Niektórzy trzymają się wciąż jednej, ulubionej restauracji, jeszcze inni starają się za każdym razem próbować czegoś innego. Jakby jednak nie było ostatnimi czasy kilka restauracji cieszy się w Polsce niespadającym zainteresowaniem ze strony konsumentów – nie tylko tych polskich, ale również zagranicznych.

Kuchnie swojskie są zagadką dla obcokrajowców

Kuchnie regionalne od zawsze stanowiły niemałą chlubę Polaków. W zasadzie każde województwo w Polsce może wymienić przynajmniej kilka regionalnych dań, które od pokoleń przyrządzane są w danym miejscu. Nic dziwnego, że wielu przedsiębiorców decyduje się na założenie właśnie takiej restauracji, która przyrządza dania swojskie. O ile Polscy uczęszczają do takich miejsc umiarkowanie często, o tyle są to niezwykle tajemnicze miejsca dla obcokrajowców. Dzięki programom wymiany studentów, do Polski coraz częściej przyjeżdżają osoby z wielu krajów nie tylko europejskich, ale także znajdujących się poza naszym kontynentem. Każdy taki przyjezdny czuje się w obowiązku przynajmniej raz odwiedzić restaurację regionalną, a wielu z nich postanawia wracać tam częściej. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ polska kuchnia znacznie różni się na przykład od potraw serwowanych w krajach romańskich czy azjatyckich. Smaki serwowane przez swojskie restauracje dla społeczeństwa polskiego mogą wydawać się zwyczajne, jednak dla obcokrajowców są one iście orientalne.

Japońskie smaki przypadają do gustu Polakom

stół w restauracjiKuchnia włoska czy francuska to wbrew pozorom nie najbardziej popularne potrawy zagraniczne w Polsce. Od kilku lat zainteresowanie wzrasta w kierunku kuchni azjatyckich, na przykład japońskiej. Takich punktów w Polsce jest jednak zdecydowanie mniej niż obiektów serwujących kuchnię swojską czy wspomnianą już kuchnię włoską. Kucharze krajowi nie zdobywają się zazwyczaj na tak wielką odwagę, by założyć tego typu restaurację. Te ostatnie są więc prowadzone raczej przez obcokrajowców. Warto jednak zauważyć, że wyposażenie takich punktów jest naprawdę godne pozazdroszczenia. Właściciele zwracają uwagę nie tylko na smaczne posiłki, ale również na aranżację wnętrza czy odpowiednie naczynia. Jeśli chodzi o popularne Sushi wyposażenie restauracji od GMPgastro to najczęściej stosowana zastawa w tym przypadku. Przede wszystkim dlatego, że wspomniana firma produkuje naczynia formą i kształtem przystosowane do kuchni azjatyckiej. Dzięki temu podany posiłek zyskuje estetyczne walory i ciekawy wygląd.

Restauracje „jesz ile chcesz” prawdziwym strzałem w dziesiątkę

Parę lat temu na zachodzie pojawiły się innowacyjne restauracje, które dziś określa się mianem „jesz ile chcesz”. Na czym polega posiłek w takim miejscu? Wszystko sprowadza się wyłącznie do zapłacenia określonej sumy za jedzenie, a następnie do spożycia posiłku. Wszystko nie byłoby takie dziwne, gdyby nie fakt, że każdą dostępną potrawę w obiekcie można jeść jednorazowo tyle razy, na ile mamy ochotę. Taką możliwość zapewniają oczywiście szwedzkie stoły, na których poustawiane są różne dania. Wiele tego typu punktów oferuje kilka kuchni świata danego dnia. W poniedziałek można więc trafić na kuchnię azjatycką i włoską, innego na potrawy polskie czy francuskie. Jeszcze inne restauracje trzymają się raczej stałego menu i oferują na przykład cztery kuchnie świata (z zastrzeżeniem, że rodzaje potraw mogą być różne w zależności od dnia tygodnia). Jeszcze do niedawna tego typu punkty gastronomiczne nie były w Polsce popularne. Coraz częściej w dużych miastach można jednak skorzystać ze wspomnianych usług. Niekiedy jednak nie płaci się jednorazowej ceny, a jedzenie kupuje się na wagę. Warto również dodać, że za granicą oprócz potraw popularne są również stoiska deserowe z owocami i ciastami. Nierzadko można natrafić nawet na maszynę do lodów, którą obsługujemy samodzielnie czy na wielką fontannę z ciemnej i białej czekolady oraz miski truskawek ustawione dookoła.

Wydaje się więc, że trudno wybrać dzisiaj restaurację, do której najczęściej wybierają się Polacy. Warto jednak zaznaczyć, że społeczeństwo robi to o wiele częściej. Dawniej wychodzenie z domu nie było tak bardzo propagowane jak dziś. Wyjście na miasto kojarzone było z zuchwalstwem i rozrzutnością. Dziś oferta restauracyjna jest bardzo ciekawa, a w dodatku często atrakcyjna cenowo. Nic więc dziwnego, ze wiele rodzin przynajmniej raz na jakiś czas pozwala sobie na taką przyjemność. Wciąż najbardziej popularnym powodem do celebracji w restauracji są wszelkiego rodzaju święta takie jak urodziny czy imieniny, a także okazje związane z awansem w pracy lub narodzinami dziecka.