Wielofunkcyjne szlifierki na miarę naszych potrzeb

Wielofunkcyjne szlifierki na miarę naszych potrzeb

Regularnie wykorzystywana szlifierka przyspiesza proces skrawania, niesie jednak niebezpieczeństwo rozhartowania metalu, zwłaszcza wtedy, kiedy sięgniemy po takie obroty ściernicy, które okażą się być całkowicie nieadekwatne do struktury narzędzia. Obsługując obrabiarkę koniecznie trzeba pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy. Przede wszystkim tarcza ścierna za każdym razem musi być zabezpieczona odpowiednim dociskiem o właściwej średnicy, ponieważ w trakcie obróbki może zachodzić konieczność ostrzenia noża także z boku ściernicy. Wskazane jest dodatkowo odpowiednie ustawienie światła, szczególnie tego sztucznego, jeżeli zajdzie taka konieczność. Niezależnie od szybkości obrotu tarczy należy bezwzględnie korzystać z okularów ochronnych z osłonami bocznymi. Ściernica podczas swojej pracy generuje dużą ilość pyłu w postaci cząstek zeszlifowanego materiału, przez co na operatora nakierowany jest niebezpieczny snop iskier. Nawet jeśli doświadczenie podpowiada, że będzie ich niewiele, nie powinno się bagatelizować troski o własne bezpieczeństwo. Obrotowy ruch narzędzia może zahaczyć o rękaw koszuli, zatem przed przystąpieniem do zaplanowanej czynności należy sprawdzić, czy odzież jest właściwie pozapinana.

Podobnie jak każda gospodyni domowa ma na wyposażeniu zestaw kilku noży przeznaczonych do wykonania podstawowych czynności związanych z przygotowaniem posiłku, takich jak chociażby smarowania kromki chleba masłem, którego oczywiście można dokonać nawet tępym nożem, ale krojenie chleba, szczególnie świeżego, wymaga już użycia ostrza. Nawet wykonany z najlepszej stali trzeba po pewnym okresie używania po prostu naostrzyć. Ręczna obróbka ścierna zajmowała więcej czasu, miała jednak ten plus, że powolne ruchy tarcia nie doprowadzały do przegrzewania metalu, podobnie więc wygląda wszystko w przestrzeni przemysłowej, gdzie troska o narzędzia jest absolutną podstawą działania. Szlifowanie nie powinno odbywać się za pośrednictwem nieodpowiednich narzędzi, o czym można zresztą przeczytać na stronie www specjalistów od ergonomii i szlifierek, czyli http://www.cedima.pl/narzedzia/29-szlifierka-oscylacyjna.

Więcej uwagi za każdym razem trzeba poświęcić nowej ściernicy, stąd zalecane jest wstępne uruchomienie szlifierki przez kilka minut na jałowym biegu zabezpieczając ją osłoną. Chodzi przede wszystkim o sprawdzenie, czy jest właściwie wyważona, a proces ten należy obserwować stojąc z boku obrabiarki. Nóż należy dosuwać powoli, żeby uniknąć niebezpiecznego i gwałtownego uderzenia. Nieostrożność może doprowadzić do uszkodzenia tarczy obrotowej, albo nawet wyrwania z ręki ostrzonego narzędzia. Zanim więc przystąpimy do ostrzenia należy dokładnie obejrzeć powierzchnię, żeby sprawdzić się czy producent naostrzył nóż dwustronnie, czy też jednostronnie. To jednak nie zawsze wystarcza, ponieważ w przypadku dwustronnego ostrza trzeba sprawdzić geometrię krawędzi tnącej. Początkowo noże fabrycznie ostrzono symetrycznie, to znaczy po obu stronach kąt ostrza był identyczny, jednak z czasem powierzchnia krawędzi ulegała przesunięciu na jedną lub drugą stronę, poza centrum, co doprowadziło do tego, że nóż był ostrzony wyłącznie z jednej strony. Mając taką wiedzę można dopasować odpowiednią średnicę docisku tarczy jeszcze przed przystąpieniem do działania. Istotne znaczenie ma nie tylko kąt ostrzenia pierwotnego, ale także długość noża oraz jego kształt. Właściwa ocena pozwala na odpowiednie ustawienie podpórki szlifierki, żeby nie dochodziło do sytuacji jej zmiany podczas procesu skrawania. Sukcesywnego usuwania odpadów można dokonywać tylko po odłączeniu urządzenia od źródła zasilania i odczekania do momentu, gdy osiągnie ono stan spoczynku. Ten moment można wykorzystać na sprawdzenie jakich poprawek trzeba dokonać, by uzyskać zakładany efekt ostrzenia.

Dodaj swoją odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + six =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>